Erasmus+2023-1-CZ01-KA121 Informace o škole – Projekty – Erasmus+

Přípravná návštěva v řecké Soluni

V rámci programu Erasmus+ se vydaly dvě zástupkyně školy a jedna odborná učitelka na přípravnou návštěvu do řecké Soluně, aby vyřídily všechny podmínky pro blížící se stáž osmi vybraných žáků, která se bude konat v červnu. Hlavním úkolem této návštěvy bylo zajistit všechny potřebné dokumenty, dohodnout podmínky stáže a navštívit Domov pro seniory, kde budou naši žáci oboru Praktická sestra působit. Přípravná návštěva proběhla velmi úspěšně a my se s nadšením těšíme na to, kdy v červnu naši žáci odjedou na třítýdenní stáž do Soluně, města známého také jako Thessaloniki. Autor: Mgr. Michaela Matoušů

Jazykový kurz v Limassolu s Bayswater Cyprus

V rámci projektu Erasmus+ 2023–1-CZ01-KA121-VET-000115997 j­sem se zúčastnila jazykového kurzu angličtiny ve dnech 30. října – 10. listopadu 2023 na Kypru. Celkový počet hodin výuky (25 hodin týdně) byl plně využíván pro intenzivní výuku s důrazem na komunikaci, rozšíření znalostí gramatiky a slovní zásoby. Organizace kurzu, zajištění výuky, učební pomůcky, spolupráce lektora bylo výborně připravené školou Bayswater Cyprus. která kurzy organizuje. Město Limassol s bohatou historií poskytuje dokonalé prostředí pro studium a současně nabízí úžasné možnosti pro odpočinek a volný čas. Díky harmonogramu byl každý den naplněn výukovými i volnoča­sovými aktivitami. Navštívila jsem historická místa, muzea, přírodní krásy, místa spojená s tradicemi ostrova, jeho historií, multikultu­rou. Zdokonalila jsem nejen své jazykové dovednosti, ale poznala jsem mnoho účastníků z různých zemí, seznámila jsem se s ostrovem Kypr. Bayswater Cyprus si zaslouží uznání za pečlivě promyšlené a profesionální uspořádání kurzu, který spolu s výukou zajišťuje i skvělý zážitek.

Autor: Mgr. Michaela Matoušů

ICT Kurz v Itálii pro učitele

Prozkoumejte nekonečné možnosti Microsoft 365

Představte si týdenní pobyt v jednom z nejkrás­nějších měst na světě s možností objevit jeho starobylé klenoty a zároveň získat nové znalosti a dovednosti, které lze okamžitě použít ve své práci učitele. Tohle všechno se stalo realitou pro ty, kdo se zúčastnili kurzu ICT pro učitele s názvem Microsoft for Education: Powerful Tools to Create, Share and Inspire v italské Florencii v termínu 9. –14. 10. 2023.

Kurz zahrnoval nejdůleži­tější programy z rodiny Microsoft 365 a umožnil účastníkům prozkoumat funkce, které nebyly většinou známé, a získat ucelený pohled na automatizaci procesů a správu dat v Excelu. Vytvářel jsem například plány lekcí s možností sdílení cvičení v One Note, interaktivní prezentace pomocí Sway, objevil jsem další možnosti nástrojů jako Word, PowerPoint, Teams, One Drive a Share Point s mnoha užitečnými funkcemi a nápady pro kreativnější výuku informatiky.

Kurz byl interaktivní a dynamický s mnoha příležitostmi pro diskuse a výměnu nápadů a zkušeností s kolegy a přáteli z celého světa. Můj největší zážitek z tohoto kurzu bylo setkání s lidmi z celého světa. Poznal jsem, jak může jazyk programování sjednocovat odlišné kultury a pomoci překonat jazykovou bariéru. Bylo krásné vidět, jak se každý učitel snaží zdokonalovat svou výuku a jak je schopen spolupracovat při řešení různých výukových problémů.
Kurz ICT v Florencii byl naplněn především snahou o osvojení si nejužiteč­nějších nástrojů a technik pro výuku informačních technologií. Pro učitele, kteří se chtějí zlepšit v technolo­giích a maximalizovat využití Microsoft 365 ve své výuce, je to skvělá příležitost pro získání nejlepších znalostí a zkušeností, které lze okamžitě uplatnit ve své škole a podpořit tak kreativní vzdělávání svých studentů. K atmosféře kurzu neodmysli­telně patří i město plné historických památek s neopako­vatelnou atmosférou.

Autor: Mgr. Kamil Šrubař

Erasmus+ Berlín, Německo

Naše tři týdny stáže v Berlíně máme úspěšně za sebou a teď už nám nezbývá nic jiného, než se poohlédnout zpět a zrekapitu­lovat si celý náš pobyt.

Celá naše cesta začala 1. 10. 2023 na vlakovém nádraží v Otrokovi­cích, odkud jsme odjížděly do Berlína plné očekávání poznat jiné než české zdravotnic­tví. Měly jsme velkou motivaci poznat jiný systém zdravotnic­tví, seznámit se s Berlínem i německým způsobem života. Cesta byla dlouhá a úmorná, ale i přesto jsme si ji dokázaly zpříjemnit řízky a koláči od maminek, vtipnými historkami nebo posilujícím spánkem. Po příjezdu do Berlína na hlavní nádraží nás čekal kulturní šok. Všude spousta lidí různých kultur a vyznání, jediné, co nás uklidňovalo, byla přítomnost paní učitelky Holubové. Následně nás vyzvedl pan Nikita, který měl být naší oporou po celé tři týdny (snažil se, ale moc mu to nešlo). Zavedl nás pomocí MHD na naše ubytování, které bylo velmi odlehlé od centra města. Po příjezdu studentů SŽS Opava nás všechny čekala hromadná úvodní schůze, zabydlení se v našich nových pokojích, večeře a zasloužený odpočinek. 

Odborná praxe

Pracovaly jsme ve třech domovech pro seniory. Vendy, Kačka a Barča pracovaly v zařízení Volkssoli­darität, kde se staraly o seniory, u kterých prováděly hygienickou péči, staraly se o jejich dietní i pitný režim a asistovaly sestrám u odborných výkonů. Jejich pracovní doba začínala v 7:00, a to prováděním hygienické péče, pomáháním s krmením pacientů a asistencí při podávání léků. Dopoledne následovaly různé typy aktivit, oběd a kávový dýchánek. Následně holky odcházely zpět do Fuchsbau (ubytovna) a těšily se na další pracovní den.
Eliška s Luckou pracovaly v zařízení Johannesstift Diakonie, kde pečovaly o lidi s mentálním i fyzickým postižením. Jejich náplní práce bylo zajistit hygienickou péči u těchto klientů, pomáhaly s krmením a vytvářely pro klienty adekvátní zájmové činnosti: zhotovení výrobků z keramiky, rehabilitace, účast na muzikotera­pii. Chodily do práce na 9:00 a hned se zapojovaly do chodu celého zařízení. Pracovní doba jim končila v 15:00, a když se konečně po hodinové cestě z práce zpět na ubytování dostaly do Fuchsbau, byly zralé tak akorát na „smrt“. Adélka, Agi, Anička, Lucka a Melánka pracovaly v zařízení Lavanda Pflegedienst (pečovatelská služba), kde se staraly o pacienty s různým typem demence. Dbaly u nich na správnou hygienickou péči, stravovací návyky, sledovaly jejich pitný režim a staraly se o celkový komfort pacientů. Jejich den začínal v 7:00 hygienou, podáváním snídaně a asistováním u podávání léků. Následovaly dopolední aktivity, někteří klienty pospávali, ale nakonec se všichni setkali opět u oběda. Po obědě holky odcházely zpět do Fuchsbau, kde některé z nás čekala příprava oběda.  

Volný čas

Během našeho volného času, pokud jsme zrovna neměly odpolední siestu, jsme poznávaly krásy Berlína. Navštívily jsme Reichstag­sgebäude, Brandeburskou bránu a památník židovských obětí během druhé světové války. Celý Berlín jsme taky měly možnost vidět z televizní věže na Alexander­platzu. Televizní věž je 203 metrů vysoká a některým z nás bylo lehce nevolno, když jsme z této výšky pozorovaly město. Chválíme Vendy za statečnost, nebylo jí opravdu dobře.

Někteří z nás měly možnost vidět Charlotten­burg, berlínskou zoo, olympijský stadion nebo Vítězný sloup. Také jsme podnikli výlet do Postupimi společně se SZŠ Opava. Viděli jsme krásné zámky a přiučili jsme se také něco z dějepisu. Mnoho z nás trávilo většinu svého volného času na Festivalu světel, konkrétně v okolí Berlínské katedrály, kde jsme měli možnost vyslechnout koncerty pouličních umělců.

Co nám Berlín dal i vzal

V Berlíně jsme se přiučily spoustě nových věcí. Naučily jsme se pracovat s novými pomůckami typickými pro německé zdravotnictví (zvedák pro imobilní pacienty, který nám šetřil záda při manipulaci s pacienty), poznaly jsme i systém německého zdravotnic­tví. Více jsme se osamostatnily a zvládly překonat neskutečnou jazykovou bariéru. Berlín nám také dal nové kamarády, se kterými se v následu­jících týdnech rády znovu setkáme. Berlín nám vzal nejen paní učitelku Holubovou, která nás musela po prvním týdnu stáže bohužel opustit, ale i všechny naše iluze o zdravot­nictví v zahraničí, peníze z našich bankovních účtů, spoustu mozkových buněk při komunikaci nejen s pacienty a kolikrát i hodiny spánku. Naši stáž v Berlíně jsme si všechny moc užily, rozšířily jsme si obzory o spoustě nových věcí. Jsme rády za tuhle životní zkušenost.
Autorka: Agáta Kluková, Vendula Pilková

Sdílet

Poslední úprava

Michaela Matoušů
SZŠ a VOŠZ Zlín —

Sdílet