X. ročník celostátní Psychologické olympiády Novinky

Dne 8. – 9. dubna 2015 se na naší Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické Zlín uskutečnil X. ročník celostátní Psychologické olympiády. Téma letošního ročníku bylo „Jak si navzájem lépe porozumíme“. Celostátního kola se zúčastnilo celkem 11 soutěží­cích, a to výherců krajských kol, kteří zastupovali jednotlivé regiony v doprovodu svých učitelů.
První den byl dnem příjezdu. Pro soutěžící, jejich vyučující i pro Celostátní předmětovou komisi psychologie a komunikace, byly připraveny luxusní apartmány na Domově mládeže. Za dveřmi na ně čekalo malé překvapení v podobě voňavého tulipánu a magnety s logem Zlínského kraje. Když se hosté ubytovali, pokračoval program zaměřený na poznávání města Zlína. Žáci navštívili Muzeum Tomáše Bati, prohlédli si památky města včetně mrakodrapu s odborným výkladem Mgr. Jana Slováka. Vyučující, soutěžící a hosté si v podvečer prošli prostory naší školy a byli velmi příjemně překvapeni, jak je naše škola dobře vybavena odbornými pomůckami. Líbila se jim vzdušnost, útulnost a čistota školy.
Poté jsme už čekali my a náš program. Večer jsme zahájili módní přehlídkou, na které hosté mohli zhlédnout postupný vývoj oblékání zdravotnic­kých pracovníků, od Florence Nightingale až po zdravotnický personál, který potkávají v nemocnicích dnes. A viděli, že rozdíl je opravdu velký. Program dále zahrnoval divadelní představení s názvem a to ,,Jak Honza tuků se zbavil a k rozumu přišel", ve kterém jsme vtipně pojali dnešní obezitu mladistvých a civilizační choroby. Během večera hosté spatřili také Dannyho a Sandy z filmu Pomáda i ostatní hvězdy filmového plátna.

Druhý den byl dnem soutěžním. Všichni byli nervózní a teprve při znění české hymny si někteří začali uvědomovat, že jsou na celostátní soutěži. Odborná porota byla složena ze zástupců našich partnerů. KNTB a.s. Zlín zastupovala Mgr. Gabriela Gajzlerová, ZZS Zlínského kraje Mgr. Dana Polášková, HZS Zlínského kraje Mgr. Soňa Pančochová, Pedagogicko-Psychologic­kou sekci PhDr. Alexandra Baladová, Celostátní předmětovou komisi psychologie a komunikace Mgr. Ilona Kopecká. Dále v porotě zasedla loňská vítězka Andrea Pospiš a za žáky Radim Žák.
Porotkyně a porotce neměli svůj úkol vůbec jednoduchý. Všichni soutěžící předvedli skvělé výkony, ale vítězem – vítězkou mohl být jen jeden. Tou se po dlouhém a těžkém rozhodování stala žákyně Markéta Koryčanová ze školy Klvaňovo gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a sociální Kyjov. Na druhém místě se umístila Adéla Rusnáková ze Střední zdravotnické školy Karviná a třetí příčka patřila Veronice Kuncové ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice. Bylo uděleno také speciální ocenění, a to naší žákyni ze třídy 2.B, Barboře Kopřivové ze školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Zlín, která všechny dojala svým osobním příběhem. Diplomy pro soutěžící s originální kresbou naší školy byly vytvořeny pouze pro tuto soutěž Mgr. Janem Slovákem. Všichni hosté a soutěžící na památku dostali hrníček a perník s logem naší školy.
Doufáme, že se všem zúčastněným i hostům soutěž pořádaná naší školou líbila, a bylo nám ctí být součástí této velkolepé události. Děkujeme hlavní organizátorce soutěže Mgr. Alici Stašové za její volný čas, který soutěži obětovala, a za perfektní výsledek. Ale také se musíme připomenout my, žáci 3.B oboru Zdravotnický asistent, bez kterých by to nešlo :) A co na to organizátorka akce: „Jsem velmi ráda, že jsme mohli být hostiteli Celostátní soutěže v psycholo­gii.

Alice Stašová