XI. Festival ošetřovatelských kazuistik SZŠ Novinky

Dne 25. března 2015 proběhl na SZŠ a VOŠZ Zlín již XI. festival ošetřovatel­ských kazuistik žáků zdravotnic­kých škol z celé Moravy. Přehlídky se zúčastnilo 9 zdravot­nických škol, a to Masarykovo gymnázium, SZŠ a VOŠZ Vsetín, SZŠ Kroměříž, SZŠ Šumperk, SZŠ Brno – Jaselská, SZŠ Frýdek-Místek, SZŠ a VOŠZ E. Pöttinga Olomouc, SŠ průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště, OA a SZdŠ Blansko a SZŠ a VOŠZ Zlín. Celkem se přihlásilo 26 žáků se 17 kazuis­tikami.

Celý den probíhal v příjemné a srdečné atmosféře, což bylo pro nás organizátory tou největší odměnou. Do programu byly zařazeny workshopy žáků a vyučujících přítomných škol, kde si zúčastnění předávali navzájem své zkušenosti s vedením teoretické, ale hlavně praktické výuky v klinických podmínkách. Tuto akci vidíme jako velmi přínosnou, neboť žáci mají možnost si navzájem nejenom předat své zkušenosti, ale také vyzkoušet prezentaci svých prací před větším počtem diváků, vnímat jejich reakce a učit se správně reagovat. Festivalu se zúčastnilo asi 120 poslucha­čů z řad žáků naší školy, ale také zúčastněných škol jako pasivní účastníci. Žáci nejenom prezentují své práce, ale společně se svými spolužáky si je také hodnotí. Porota sestavená z žáků zúčastněných škol v závěru vyhodnotila tři nejlepší kazuistiky. Také odborná komise, složená ze zástupce z řad odborných učitelek – Boženy Gábové, vrchní setry dětského oddělení KNTB, a. s. Zlín Aleny Pilušové a studenta VOŠZ oboru DVS – Martina Řeháka, vyhodnotila taktéž 3 nejlepší kazuistiky.

Jelikož máme kladnou odezvu od všech zúčastněných škol, chtěli bychom v tradici pokračovat a tuto žákovskou konferenci uspořádat i v roce 2016.

Eva Řeháková