Kurz lanové a transportní techniky 3.Z Novinky

Poslední odborné soustředění týkající se lezecké techniky a záchrany v extrémních podmínkách, které jsme jako záchranáři 3. ročníku absolvovali, nebylo pouze o nabytí nových vědomostí a dovedností, ale především o vystoupení z komfortní zóny a překonání našich vlastních strašáků.

Počasí, které napříč všemi dny vládlo, bylo doslova perfektní. Hned první den po příjezdu jsme se pustili s neskutečnou vervou „do práce“ a absolvovali přednášku o základních prostředcích potřebných k lezecké technice. Po obědě už byl čas zkusit tyto techniky v praxi, a to prostřednic­tvím slaňování z lezeckých věžích o výšce dvaceti tří a dvanácti metrů. Všichni jsme to zvládli na jedničku, překonali pud sebezáchovy a s příjemným pocitem byli připraveni do dalších dnů.

Během druhého dne nás čekalo zase něco málo z teorie a nácvik vyprošťovací techniky v okolí kempu Baldovec. Další den jsme v okolí Holštejnské skály trénovali záchranu člověka uvízlého na dně propasti, což pro nás byl nezapomenu­telný zážitek, který vystřídal i pocit vděčnosti za profesionály, kteří nás měli pod křídly. Během kurzu nechyběla ani přednáška o Speleolo­gické záchranné službě a také praktický nácvik poskytnutí neprodlené ale zároveň i kvalifi­kované pomoci v případě nehody v jeskyni. Nekonečná tma, stísněné prostory a netradiční podmínky nás nezastrašily a úspěšně jsme zachránili dva figuranty z řad našich spolužáků a také paní učitelku, čímž jí moc děkujeme za důvěru a trpělivost.

Kurz jsme zakončili noční akcí, která trvala téměř tři hodiny a během níž si mnoho z nás sáhlo na dno. Vše jsme se snažili dělat na plno a jak nejlépe jsme dokázali. Myslím, že pocit výstupu z komfortní zóny, který za celý kurz zažil nejeden z nás, nám doslova vyrazil dech.

Tímto chceme poděkovat instruktorům z PROFIRES­CUE, kteří nám předali cenné informace, a také naší ,,třídní“ učitelce, která s námi měla trpělivost a my mohli v pořádku odcestovat do­mů.

Petra Holubová