Kurz transportní lanové techniky Novinky

Strach z výšek, tmy a uzavřených prostorů překonávali někteří z nás na kurzu transportní lanové techniky, kterého jsme se ve dnech 21. – 25. 9. 2015 zúčastnili.

První den nás profesionální hasiči lezci z Brna seznámili s několika typy lan, pomůcek k lezení, slaňování a výstupu po laně. Celý výklad a bleskurychlý nácvik vázání několika uzlů se zdál docela jasný do chvíle, než jsme se ocitli 23 m nad zemí a pomocí všech těch věcí se měli dostat dolů. Když jsme všichni úspěšně překonali pud sebezáchovy a pohyb na laně nám nedělal problém, začali jsme trénovat vyprošťovací techniky i s pomůckami na ostro. V okolí kempu Baldovec, kde jsme byli ubytovaní (v chatkách s podlahovým vytápěním, které, nutno zmínit, bylo ve večerních hodinách velice příjemné), jsme si vyzkoušeli záchranu člověka uvízlého na dně propasti.

Následující den jsme své hranice ještě o kousek posunuli, když se nám podařilo vyprostit některé z našich spolužáků z neznámé jeskyně. Celý kurz (pomineme-li náročný písemný test, který všichni úspěšně zvládli) zakončila noční záchranná akce, kde jsme měli možnost uplatnit nejen všechny teoretické a praktické dovednosti, ale také individuální schopnosti a zkušenosti každého z nás.

Tímto děkujeme našim instruktorům a panu učiteli Koňaříkovi, který se všech aktivit účastnil s námi.

Studenti 3. ročníku oboru Diplomovaný zdravotnický záchranář

Matěj Koňařík