Být, či nebýt v Londýně? Novinky

Blížil se pátek 27. března 2015 a naše škola se připravovala k odjezdu do Anglie. Na zájezd se přihlásilo cca 45 žáků od prvního až do třetího ročníku a s nimi tři vysmátí kantoři (Jituš Skopy, Přemy Kuzmy, Veruš Mrkvuš). Mělo se odjíždět ve 12 hodin, někteří žáci si vzpomněli, že zapomněli vykonat svou potřebu před odjezdem, takže se vyjelo ve 12.30. Na dlouhou cestu nám přálo krásné zatažené počasí s občasným deštěm. Jakmile jsme projeli české silnice, hory doly, den a noc, dorazili jsme nad ránem do Francie, kde nás čekal trajekt. Cestou jsme nezapomněli nabrat „Paní průvodkyni“ Radku Uřídilovou Michálkovou.
První den dopoledne v Anglii nás čekala procházka parkem Old Royal Observatory, prohlídka v Greenwichi, v National Maritime Museum a odpoledne projížďka na lodi k Parlamentu. Potom jsme prošli pěší trasou Houses of Parliament, Big Ben, Downing Street, Trafalgar Square a Covent Garden. Bylo to opravdu úžasné, ne jen ta krásná Anglie s tolika památkami, ale i zmrzlé obličeje žáků a učitelů.
Večer si nás braly rodiny do svých domků. Zjistili jsme, že Angličané jsou totální bordeláři, ale zase pohodoví lidé.
Další den jsme byli na prohlídce Hampstead Heath, Kenwood House. Odpoledne jsme přijeli do Londýna k British Library, kde jsme si mohli projít úžasné originální knihy přímo od spisovatelů. Dále jsme přejeli do části Kensington a zde byla prohlídka dle výběru, mohli jsme zde vidět nepřetržitý vědecký a technický pokrok, sbírku koster dinosaurů aj. Od rodin jsme dostávali obědy ve formě balíčků, no nebylo to špatné, ale některým to nestačilo, tak se občas objevila taková nálada, že bylo aj do křiku. Ale jelikož jsme byli dobrá partie, tak se to tolik nezvrtlo a nepokazilo. Vždycky jsme našli řešení! Někteří použili své vlastní potravinové zdroje a rozdělili se i s ostat­ními.
V pondělí jsme navštívili Oxford, viděli jsme mnoho škol, ale žádná neměla na tu naši! Odpoledne nás čekal Stratford-Upon-Avon, kde byla uskutečněna návštěva rodného domu Williama Shakespeara. Zdravili nás tam i česky. Dům na tu dobu vypadal dobře, ale v současnosti mně připomínal stodolu u mé babičky v Doubravách. Jinak opět nezklamala zahrada s už rozkvetlými květinami a mohli jsme také vidět krátké vystoupení Julie (Mrkvy) a Romea (Kuzmy), udělali dobrou show.
Windsor se uskutečnil v úterý, opravdu povedené počasí nás doprovázelo celý den, pak Kaple sv. Jiří a poté v Londýně nádherná návštěva Madam Tussaud’s, kde byly voskové figuríny. Každý se nezapomněl vyfotit minimálně s jednou figurínou, protože vypadaly fakt úžasně! Skoro jako živé. Dále úžasný maraton v Hyde PARKU, který oslnil celou skupinu zájezdu. Byli z něj „všeci“ unešení! Navečer jsme nezapomněli známý obchod Primark, kde se rozběhly holky na velkolepé nákupy a kluci je samozřejmě coby správní gentlemani následovali.
Poslední den v Anglii jsme strávili v Londýně, konkrétně v Toweru of London, kde byla prohlídka hradu a královské klenotnice. Všichni měli hlad, tak se šli nadlábnout tradičním jídlem Fish and Chips. Pak jsme měli možnost jít buď na Belfast, či do divadla Globe.
Paní průvodkyni musela velmi bolet ruka z toho, jak furt držela vystrčený červený deštník nad hlavou, někdy u toho dokonce i usínala.
Navečer jsme měli příležitost jít na London Eye. V noci jsme se vydali opět na dlouho cestu domů. Byl to výborný zájezd, s dobrou atmosférou, s dobrými lidmi a skvělým humorem. Nemělo to chybu. Velkoměsto poznalo středoškoláky z Česka. Velké DÍK pro organizátory!
Za všechny Jakub Dedík, 2. B

Veronika Meitnerová